FRISS

2013. február 18., hétfő

Paulo Coelho - Ne akarj hasznos lenni!   Kérdezz meg egy virágot a mezőn: - Hasznosnak érzed magad? Elvégre semmi mást sem teszel, csak újra meg újra ugyanazokat a virágokat hozod elő magadból. 
És a virág így felel majd: - Gyönyörű vagyok,  és a létezésem oka nem más, mint a szépség.

Kérdezd meg a folyót: - Hasznosnak érzed magad? Hiszen azon kívül, hogy egyfolytában ugyanabba az irányba tartasz, semmi mást nem teszel.
És a folyó így válaszol majd: - Nem akarok hasznos lenni,  folyó akarok lenni.

Ezen a világon Isten szemében semmi sem haszontalan vagy értéktelen. Egyetlen fáról lehullott levél sem az, ahogy egyetlen kihullott hajszálad sem, sőt, még egy rovar sem a hasztalansága, értéktelensége miatt hal meg. Mindennek oka, joga van a létezéshez.

Még neked is, aki most ezt a kérdést felteszed. A "haszontalan vagyok, semmit sem érek" az a válasz, amit te adsz magadnak.

És ez a válaszod hamarosan megmérgez, és meghalsz, miközben még életben vagy, és eszel, sétálsz, alszol, és egy kicsit megpróbálod  jól érezni magad, amikor erre alkalmad adódik. 

Ne akarj hasznos lenni! Önmagad akarj lenni! Ez önmagában elegendő. És ez az, ami mindent megváltoztat.

Részlet Paulo Coelho, Manuscript found in Accra (Az Akkra-ban talált kézirat) című könyvéből, ami 2013. áprilisában jelentik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése